Lær At Sy Et Penalhus

by Marie
Lær at sy et penalhus

Leder du efter en ny og stilfuld måde, at holde styr på dine blyanter og og kontorartikler, så er dette smarte boxformede penalhus måske lige noget for dig. Penalhuset er sjovt og hurtigt at lave, og du kan skabe din helt egen unikke stil med de mange smukke designerstoffer. Du kan blandt andet bruge Libertystof, som har et væld af smukke farver og mønstre. Jeg har selv brugt Libertystof Strawberry Theif Grøn til dette penalhus.

Dette penalhus kræver ikke den store mængde stof, og egner sig derfor rigtig godt til at få brugt nogle af dine små stofrester, hvis du har sådan nogle liggende :-).

Projektet er rigtig godt egnet til dig, hvis du er lettere øvet og har mod på at lære nogle helt nye teknikker indenfor syning.

Nederst i indlægget finder du en helt enkel og detaljeret instruktionsvideo, hvor jeg gennemgår alle trin i arbejdsprocessen. Jeg vil blandt andet gennemgå, hvordan du syr “franske sømme”, samt hvordan du syr usynlige håndsyede sting.

Her får du den komplette trin for trin vejledning på skrift, til hvordan du sy dit helt eget penalhus.

Materialer.

Libertystof ca. 14 x 56 cm.

Volumenvlies ca. 14 x 56 cm.

Foerstof/bomuldstof ca. 14 x 56 cm.

Lynlås 25 cm.

Wonderclips

Synål

Sytråd

Fremgangsmåde:

 1. Klip eller skær 2 x yderstof, 2 x volumenvlies og 2 x foerstof, så de måler 14 x 28 cm. Klip også 2 små stykker stof, der måler 7 x 7 cm.
 2. Stryg volumenvlies fast til yderstof. Læg volumenvlies med den grove side opad, og læg dit yderstof ovenpå med ydersiden opad. Pres ved høj varme. Gentag ved begge stykker af yderstoffet.
 3. Pres de to små stykker stof, som skal bruge til de små stropper ved hver ende af lynlåsen. Fold først stykkerne på midten og pres. Fold derefter siderne præcist ind til midten og pres. Fold derefter igen stykkerne på midten og pres.
 4. Sy en pyntestikning i hver side af stropperne med 1-2 mm. sømrum fra kanterne.
 5. Du skal nu sy din lynlås i. Placer lynlåsen præcist til kanten på yderstoffet, med bagsiden opad, så forsiden af lynlåsen vender ret mod ret med yderstoffet.
 6. Vend derefter arbejdet, og placer herefter foerstoffet på samme måde på modsat side af lynlåsen. Hæft de tre lag fast med Wonderclips.
 7. Sy en stikning langs kanten af lynlåsen med 0,5 cm. sømrum. Hæft af i begge ender af syningen.
 8. Gentag punkt 5, 6 og 7 på modsat side af lynlåsen.
 9. Pres syningerne pæne og glatte med dit strygejern, og lav en pyntestikning på frontsiden langs med syningerne, på hver side af lynlåsen.
 10. Du skal nu til at sy bunden sammen, både i foerstof og i yderstof. Fastgør ydertof imod yderstof, og foerstof imod foerstof, fastgør med wonderclips. Marker en åbning i bunden af foerstoffet.(Denne skal bruges til at vende arbejdet om på retsiden til sidst).
 11. Fastgør delene med wonderclips. Sy en stikning langs kanten af bunden med 1 cm. sømrum, både på yderstof og foerstof. Sy ikke hen over det markerede område. Pres sømmene fra hindanden.
 12. Du skal nu samle dit penalhus i siderne. Fold arbejdet, så bundsyningrne ligger præcist i midten og flugter med lynlåsen. fastgør med wonderclips. Fold de små stropper på midten og fastgør dem samtidigt med en knappenål, så de ligger præcist i midten, ud fra hver ende af lynlåsen. De rå ender af stopperne skal vende udad.
 13. Sy en stikning med ca. 1 cm. sømrum langs kanterne i hver ende af penalhuset.
 14. Vend hele arbejdet om på retsiden igennen åbningen, i bunden af foerstoffet. Puf alle hjørner grundigt ud, ved hjælp af en spids genstand.
 15. Du skal nu til at forme hjørnerne på dit penalhus, så du opnår den smarte boxform. Fold hjørnerne på tværs af syningerne og fastgør dem med wonderclips. Sy en stikning på tværs af hjørnet ca. 1,5 cm. fra spidsen af hjørnet. Klip spidsen af hjørnet af ca. 2-3 mm. fra syningen.
 16. Vend herefter hjørnet om på foersiden/indersiden, og sy en stikning med 1/2 cm. sømrum fra kanten. (De rå kanter på ydersiden, bliver på denne måde gemt under syningen på foersiden, dette kaldes “franske sømme”). Gentag denne process ved alle 4 hjørner.
 17. Du er nu klar til at sy åbningen sammen i bunden af dit foer. Sy med en lille synål og læg din tråd dobbelt, for at gøre den ekstra stærk. Før nålen ind bagfra, ind under hæftningen i den ene side af bunden. Før herefter nålen ind i folden på langs, sy et sting på ca. 3-4 mm. gentag i folden på modsat side. Det er vigtigt at nålen føres ind præcist overfor stinget på modsat side.
 18. Hæft grundigt af til sidst ved at lave 2-3 knuder. Før herefter nålen ind i arbejdet, så den bliver godt gemt under stoffet. Klip tråden.

Du er nu færdig med dit super smarte og skønne penalhus 🙂

Se videoen herunder for en detaljeret og udførlig fremvisning af hele arbejsprocessen.

3.1/5 - (444 votes)

Du vil måske også synes om

20 kommentarer

Annie 29. december 2020 - 21:51

Sikke en fin og forståelig gennemgang Tusind tak!

Besvar
Marie 30. december 2020 - 16:12

Tusind tak for for din positive respons. Det er bare super godt at høre 🙂

Besvar
Gudny Olsen 19. august 2021 - 13:48

Meget fin trin for trin instruktion, har lige syet et penalhus og vil fortsætte med de firkantede kurve 🙂
Tak for det 🙂

Besvar
Marie 19. august 2021 - 16:32

Tusind tak for din søde kommentar. Det er skønt at høre, at du kan bruge mine videoer 🙂

Besvar
Marianne 19. september 2021 - 07:40

Glimrende gennemgang! Det kan jeg finde ud af 🙂

Besvar
Marie 21. september 2021 - 11:24

Hvor er det skønt at høre 🙂 Tusind tak for den fine bedømmelse 🙂

Besvar
Anne Marie Olesen 22. februar 2022 - 21:25

Tusind tak for en fin beskrivelse af hvordan man syr et penalhus. Jeg må igang med det samme

Besvar
Marie 23. februar 2022 - 13:53

Selv tak 🙂 Dejligt at du kunne bruge vejledningen 🙂

Besvar
Ulla 18. august 2022 - 19:33

Tak for super fin gennemgang.

Besvar
Marie 19. august 2022 - 11:55

Selv tak 🙂 Dejligt at høre 🙂

Besvar
Marianne Sverbæk 19. april 2023 - 16:58

Hej Marie
Hvilke mål har penalhuset?

Besvar
Marie 2. maj 2023 - 10:01

Hej Marianne 🙂 Det er 21 cm. langt. 7 cm. bredt. 5 cm. højt.

Besvar
Klara Wollenberg 22. april 2023 - 07:04

Hej. Hvilken funktion har volumenvlies? Kan man bruge fx pladevat eller et gammelt fleecetæppe i stedet?
Vh Klara

Besvar
Marie 2. maj 2023 - 09:59

Det har den funktion at penalhuset bliver let vateret og står flot uden at falde sammen. Du kan også bruge pladevat, som dog er tykkere, eller style-vil. Fleece har ikke helt den sammen effekt, det er mere blødt og falder sammen.

Besvar
Karla 11 år 23. september 2023 - 22:22

Kære Marie.
Jeg syntes at du er virkelig god til at sy og jeg er blevet inspireret til at begynde og sy. Jeg har syet dine scrunsies og jeg har også syet dit penalhus. Jeg vil også gerne sy den pude som du også har lavet en video af. Jeg håber at du liger endnu flere videoer op.

Besvar
Marie 28. september 2023 - 13:40

Kære Karla,
Hvor er det dejligt at høre at du har fundet min side og har fundet inspiration her. Jeg synes det er rigtig sejt at du allerede kan sy så mange ting i en alder af kun 11 år, og jeg er meget glad for at kunne hjælpe dig godt i gang. Jeg vil også rigtig gerne lægge flere videoer op, men lige i øjeblikket er det andre projekter der tager min tid,. Jeg håber at du kan finde inspiration og læring i flere af mine videoer.
KH. Marie

Besvar
karla 11 år 2. oktober 2023 - 17:54

tak. jeg kan godt forstå at du ikke har tid og det er også helt fint.
jeg syntes at du virker sød og jeg gad godt møde dig.

Besvar
karla 11 år 2. oktober 2023 - 19:29

kan man etenlig godt sende bildeder til dig fordi at jeg vil gerne sende et bilded af det som jeg har syet.

Besvar
Marie 3. oktober 2023 - 10:33

Ja du må meget gerne sende billeder. Hvis du er på instagram kan du også tagge dine billeder med sybloggen, så bliver dine billeder vist på min profil, så andre også kan blive inspireret af dine billeder. Det kunne være rigtig spændende at se de fine ting du har lavet 🙂

Marie 3. oktober 2023 - 10:30

Tusind tak det er jeg virkelig glad for at høre 🙂 Og i lige måde 🙂

Besvar

Skriv en Kommentar